Vacature

Ooit een vacature gezien voor een natuurfotograaf? Waarschijnlijk niet. Ik heb ze tenminste nog nooit gezien. Ik weet ook geen opleiding voor dit beroep.

Wat zijn de eigenschappen en vaardigheden van een natuurfotograaf?

Ten eerste moet er een enorme verbondenheid met het onderwerp zijn. Dit uit zich in kennis, passie en respect. Je weet wat je fotografeert en waar je het kunt fotograferen. Hoe groter de verbondenheid, hoe meer diepgang er in je beeld komt.

De kennis over het onderwerp is opgedaan in het veld en is aangevuld met theorie uit de boeken. Daarbij gaat het welzijn van het dier of de omgeving altijd boven het beeld.

Geduld is ook een belangrijke eigenschap. De natuur laat zich nu eenmaal niet dirigeren. Je moet er op het juiste moment zijn en dan moet er nog veel meer meezitten. Dat kost een hoop tijd en daarvoor heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig. Sommige onderwerpen vragen soms jaren. Denk bijvoorbeeld aan een duikende ijsvogel.

Ik heb altijd wel beelden in mijn hoofd die ik wil fotograferen. Je wordt geïnspireerd door dingen die je ziet of beeldmateriaal van anderen waar je zelf een eigen draai aan geeft. Zo liep er in een gebied een prachtige diepzwarte reebok. Ik heb er veel tijd in gestoken, want ik wilde het dier fotograferen.

Plaatjes schieten doe je op vakantie van de familie, maar het is de kunst om het onderwerp op een andere, en wellicht kunstzinnige, manier te fotograferen. Creativiteit en originaliteit zijn daarvoor nodig. Er zijn oneindig veel ingrediënten waarmee je kunt variëren. Met deze eigenschappen ga je je onderscheiden van de anderen. En natuurlijk kritisch blijven op je eigen werk. De perfecte plaat maak je wellicht nooit want het kan altijd beter!