Lezingen voor gezelschappen

Voor verenigingen, (foto) clubs en gezelschappen verzorg ik presentaties. Afhankelijk van de doelgroep wordt de inhoud samen met u bepaald. Bij een fotovereniging zal de nadruk meer liggen op mijn werkwijze en de manier waarop de beelden tot stand zijn gekomen, bij overige gezelschappen zal de natuurbeleving het uitgangspunt zijn. Middels de projectie ben ik in staat om een mystieke sfeer van unieke momenten over te brengen. Als het laatste beeld uitdooft, blijft het altijd even stil in de zaal.

Een projectie bestaat veelal uit een afwisseling van klankbeeld (beelden met muziek en geluid) en lezing (beelden met commentaar).
De projecties worden verzorgd met een beamer, een scherm van 2 x 3 meter en een geluidsinstallatie. Verduistering van de zaal is voor een goede projectie van belang! De tijdsduur van een presentatie bestaat meestal uit 2 x 45 minuten en in overleg worden aangepast.

Het onderwerp van een lezing kan de natuur dicht bij huis zijn, zoals bijvoorbeeld de Veluwe. Ook een reis naar het buitenland, zoals IJsland, Spitsbergen, Namibië, Galapagos of Antarctica behoren tot de mogelijkheden. Combinaties zijn ook mogelijk.

Interesse? Stuur een mail en ik informeer u graag over de mogelijkheden en de kosten.

 

Koers naar Antarctica:    Een 45 minuten durende presentatie met als bestemming Antarctica. Via de Falklandeilanden en South Georgia komen we aan op Antarctica, een wereld van sneeuw en ijs met veel dierenleven. De serie neemt u mee naar de Zuidpool en laat u kennis maken met de Reuzenalbatros, de orka’s en de fascinerende wereld van de Koningspinguïn. Uiteraard komen ook de andere pinguïnsoorten en dieren aan bod. Naast beeld en geluid wordt er ook het een en ander verteld over de verschillende diersoorten, zoals gedrag en aanpassing aan de leefomgeving. Het bevroren continent, met zijn enorme gletsjers en blauwe ijsbergen zo hoog dat wij er nietig bij zijn, het is van een adembenemende schoonheid!

Bekijk beelden ->

Het land van het rode zand:   Namibië, 45 minuten lang de prachtigste landschappen, rivieren, duinen, bushes en een rijk dierenleven. Wie echter denkt dat Namibië alleen een grote zandbak is, vergist zich dus. Namibië is inderdaad voorzien van enorme hoeveelheden zand, prachtig rood zand dat met name in de avond diep oranjegoud kleurt. De oudste woestijn ter wereld ligt hier, namelijk de Namib woestijn. In het midden van de woestijn vinden we Sossusvlei, een vallei waar heel soms water staat. Samen met het naastgelegen Dodevlei (Deadvlei) is Sossusvlei een van de schoonheden van het land. In de lezing komt dit alles voorbij naast een bezoek aan de Himba’s. 

Bekijk beelden ->

De Veluwe in beeld en geluid:  Kris kras zwerven we over de Veluwe aan de hand van de vier jaargetijden. Van de Posbank tot het Hulshorsterzand.De serie is samengesteld uit 200.000 beelden en toont unieke momenten op het witte doek. Van kevers tot dassen, boommarters en wolven. Een selectie uit 30 jaar natuurfotografie op de Veluwe. We starten in de winter als alles onder een laag sneeuw ligt en de Veluwe er stil en verlaten bij ligt. Het voorjaar brengt de jonge dieren zoals de reekalfjes en de biggen. Na de pauze volgt de zomer met vogels, bloemen en sfeervolle landschappen. In september is er de bronsttijd van de edelherten en zien en horen we een gevecht en het burlen. In oktober komt het bos in beweging en kondigt de kleurrijke herfst zich aan.

Bekijk beelden ->

Terug naar de oorsprong:  Spitsbergen, Eindeloze rust en ruimte, natuur zonder bemoeienis van mensen, zover als je kijken kunt. Water, waarin die mooi besneeuwde bergen worden weerspiegeld, indrukwekkende luchten daarboven, ijs en sneeuw zonder voetsporen. Voetsporen, toch wel; niet van de mens, maar van de ijsbeer die hier in dit landschap van pakijs zijn dappere bestaan (nog) leidt. Beleef deze wereld in beeld en geluid; het geluid van de zee, met de spelende, spartelende walrussen, de kliffen duizenden broedende dikbekzeekoeten, het vrolijke geluid van de kleine alkjes. Vervolgens nemen we je mee in de blauwe wereld van ijs en gletsjers. Door het water glijdende bultruggen, baardrobben op een ijsschots, ijsberen die met hun jongen over dit pakijs zwerven.

Bekijk beelden ->

Kleurrijk IJsland:  2,5 keer zo groot als Nederland en ruim bedekt met gletsjers. Toch zijn water en ijs niet de enige elementen die we hier tegenkomen, ook vuur speelt een grote rol. Het is een plek vol met vulkanische en geothermische activiteit. Warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen vormen een opmerkelijk contrast met de ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. Roodgekleurde lava met heldergroene mossen en zwavelgele afzettingen vormen de meest fotogenieke landschappen. De landschappen worden bewoond door grote aantallen zeevogels. Papegaaiduikers, wilde zwanen, Noordse sterns, Noordse stormvogels en andere soorten vinden we aan de ruwe en onherbergzame kusten.

Bekijk beelden ->

Herfst in Noorwegen:  Ik ben de tel kwijt hoe vaak ik Noorwegen in de herfst heb bezocht. De herfst in Noorwegen is niet te vergelijken met die in Nederland. In twee weken tijd kleuren de bladeren van de berk intens door de invallende kou. Felle kleuren van geel tot rood geven het landschap een ander aanzien. Tijdens deze serie komen die dieren voorbij zoals poolvossen, elanden, muskusossen en rendieren, maar natuurlijk ook de uitgestrekte kleurrijke landschappen.

Bekijk beelden ->